Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Да оцелееш сред вълци

Тази книга е налична в читАлнЯта.
2008
Вакон
Повече информация

"Да оцелееш сред вълци" е една изповед, излизаща извън рамките на познатото, описваща един житейски път, извървян благодарение на невероятната сила на духа."

1941 година. Родителите на Миша, бегълци в Белгия, са депортирани. Семейството, което я укрива, е на прага да я предаде на нацистите и малкото момиченце решава да избяга. На Изток. Доколкото е разбрала, родителите й са някъде там...

Белгия, Германия, Полша, Украйна...От село на село, Миша краде, за да се изхранва и облича. В гората я приютява семейство...вълци. Тя ще усвои поведението им и ще бъде приета в глутницата. В продължение на няколко седмици не е сама...

През тези четири години на скитане сред осеяната с огън и кръв Европа Миша се сблъсква с жестокостта на хората и човечността на животните. В края на пътуването си попада отново в света на хората. Да успее да се адаптира, обаче, е ново изпитание...

Близо десет години след първата публикация на книгата, след като е преведена на 18 езика и е създаден игрален филм по нея, авторката Миша Дефонсека или Моник Дьо Ваел, както е истинското й име, признава пред света, че тази история е измислена. Следва най-големият литературен скандал на 21 век.

"Аз не съм специалист в отношенията между хората и вълците, но съм експерт по всичко, свързано с гоненията на евреите в Европа и съм длъжен да отбележа, че такава фамилия, като „Дефонсека", не съществува в нито един от архивите със списъци на евреи. "

Един от най-известните специалисти по въпросите на Холокоста, историкът Максим Щайнберг, в интервю пред белгийската телевизия и вестник „Ле Соар".

„Това е моята история. Не е истинска история, но е моята история, моят начин да оцелея. Предлагам ти да се поставиш на място, на мястото на онова 4-годишно момиче, което се е чувствало толкова изгубено. "

Авторката пред вестник „Ню Йорк Таймс".

Най-забавното в тази история не е това, че тя се оказва измислица, не е дори разкритието, че Миша Дефонсека, не е еврейка, а родителите й са арестувани от нацистите, не защото са евреи, а защото са участвали в Съпротивата, не е дори това, че е изминала сама повече от 3000 километра, прекосявайки военна Европа. Най-забавното е, че милиони хора по света са повярвали на тази история.

Агенция "Ройтерс".