Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Кучки вероломни

Тази книга е налична в читАлнЯта.
2015
Жанет 45
Повече информация

"Кучки вероломни" съдържа дяволска дузина разкази на Роберто Боланьо (1953–2003), един от най-впечатляващите писатели от началото на новото хилядолетие: “скитникът чилиец, превърнал се в мексикански поет бохем, който прекосява океана, за да стане в Каталония един от най-оригиналните следвоенни европейски прозаици” (по The Independent). За Хитлер като коридорно привидение и футболисти, вкарващи голове със заклинания; за ултраси, отвлечени от момичета на мотоциклет, и цвета на пръстта в Африка; за ядене на игуани и среднощни срещи между самотници; за индийски бардаци и душеспасителни бягства; за "Призрак" с Патрик Суейзи и "Андрей Рубльов" на Тарковски; за Пабло Неруда, Никанор Пара, Алехандро Ходоровски и много други артисти, поети, емигранти и духове. След "Телефонни обаждания", това е вторият сборник на Боланьо в поредицата "Кратки разкази завинаги". С очерк от Хуан Вильоро, мексикански публицист, писател и приятел на автора.

* * *
“За Есме с любов и омерзение” – с това посвещение започват "Девет разказа" на Селинджър, връх в съвременната кратка проза. Същата фраза бихме могли да използваме и за мото на Кучки вероломни на Роберто Боланьо. Защото именно любовта (видяна тук със своето най-недоволно и мрачно лице) и омерзението са жизненият сок, който захранва тялото на неговата книга.
--Paralelo Sur

Най-важното изпитание пред един писател, което Боланьо преодолява триумфално: кара те да се почувстваш променен, защото си го чел... Неговият мироглед може да бъде смущаващ, мрачен, но не и студен – хуморът и състраданието са винаги някъде наблизо.
--The Guardian

Язвителен и нежен, изтънчен и достъпен, отворен и свенлив – Боланьо беше един противоречив великан.
--El Mercurio

Част от гения на Боланьо се състои в това, че поставя ребром въпроса – посредством ирония, толкова остра, че човек може да се пореже с неговите страници – не намираме ли прекалено лесно утешение в изкуството, не го ли ползваме като анестезия, извинение и параван в свят, зает да причинява твърде реални неща на твърде реални човешки същества?...
--The New York Times Book Review

В Боланьовите романи и разкази действащите лица, все едно добри или лоши, приятни или не, страстно се вълнуват от поезията и политиката по начини, които се оказват изненадващо свързани.
--The Threepenny Review

В повечето истории от "Кучки вероломни" ситуациите преливат една в друга и създават множество разкази в разказа... В изненадващите обстоятелства, в които се озовават персонажите, няма желание някой да бъде изненадан, нито има лековати смешки в смешните им перипетии, или лиризъм в поетичната наситеност на емоциите и пейзажите... Изчистено до безизкусност изкуство.
--Letras libres

Гласът на Боланьо е толкова ярък, стилистично открояващ се и неординерен, че няма да е пресилено, ако го наречем гений... Публикуват се твърде много посредствени книги и подобен храбър яростен и еретичен глас е рядкост.
--The Washington Post

Както големите повествователи – Хемингуей, Мопасан – Боланьо разказва повече чрез онова, което скрива, отколкото чрез онова, което разкрива... Навлезете ли в света на "Кучки вероломни", ще се уверите за пореден път в творческия му размах, в увереността му на писател, който не се бои от големите литературни теми...
--Barcelona Review

Книгите му се занимават със студения огън на преизподнята, с тръпнещото сърце на жестокостта. Но човекът, който разказва за тези неща, е чувствителен, изпълнен с погнуса към бруталността – бунтар, отказващ да се примири с мерзостта на света...
--Die Welt

Хващат те за колосаната яка, разтърсват те бясно и те повличат през най-опасни и сюрреалистични ситуации из Мексико и Испания: това е чувството, което изпитваш, докато четеш "Кучки вероломни"... Стилът е упоителен, в рязък контраст с “редовната” латиноамериканска литература, и не губи заряда си в нито един от тринайсетте разказа... Боланьо е страстен и пристрастяващ писател, когото читателят, след запознанство дори в най-долнопробния мексикански или барселонски бар, не би се поколебал да последва през непрогледната нощ в търсене на невероятни приключения.
--Sololibri.net

Ключово в творчеството на Боланьо е убеждението, че един писател не бива да спуска дори най-тънкото було от артистична или занаятчийска преструвка между себе си и грубата действителност на света, в който живее и към когото се обръща.
--The New York Times