Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Невидимия град

Тази книга е налична в читАлнЯта.
2011
Дамян Яков
Повече информация

Сред руините в градчето местните хлапета изследват тунели и останки от легендарен град, строен преди два века, за който сякаш никой нищо не знае и не помни. Но попадат на стара карта – и Невидимия град вече не е мит. Позабравените вълнения от детството обсебват съзнанието на младия галерист Емили Розел, когато неизвестен подател му изпраща копие от мемоари на италианския архитект от 18 век Андреа Розели. Магнетизмът на неразкритата загадка се засилва – Розели е бил поканен от Карл III де Бурбон да построи красив модерен кралски град с пристанище... в делтата на Ебро. Освен за историята и изкуството в Италия, Испания и Русия по онова време и за личните си мечти и планове, архитектът с възторг пише за рисуваните в Испания творби на свой приятел - последния велик венециански художник Тиеполо. По следите на няколко липсващи картини тръгват и резките обрати в личния живот на Емили. Така в паралел покосена любов, смърт на приятел, мистика и непредвидими ходове насреща маркират пътя на двамата герои към мечтания град и към отговора - кой и защо го е оставил невидим завинаги.

Емили Розалис е роден през 1968 г. в същото малко градче Сан Карлос де ла Рапита в делтата на река Ебро, където се намират останките на Невидимия град, чиято история е описана в едноименната книга. Установява се в Барселона и работи като публицист, преводач и преподавател по литература. От години е литературен директор на издателство „Планета” и редактор на публикуваните от него световноизвестни бестселъри на Карлос Руис Сафон. Според самия Сафон Емили Розалес е „един от най-ярките и обещаващи гласове в испанската литература, а „Невидимия град” е примамлив коктейл от интриги, изкуство и потайности от европейската история”.

От детските си години Розалес е съхранил тръпката да броди из руините на легендарния град. Идеята за него била на Карл Трети, известен и като Дон Карлос – същият, който открива Помпей, стимулира създаването на нова архитектура и изкуство и дава тласък на неокласицизма в Италия и Испания в края на 18 век. Кралят мечтаел да има бляскава и модерна нова столица с голямо търговско пристанище, но по неизвестни причини проектът бил спрян и градът на Карл така и не се издигнал на средиземноморския бряг. И писателят заедно с героя си издирва и проучва исторически следи и съвременни факти, свързани с тази мистерия. Това е четвъртата книга на младия автор. През 2004 г. тя печели най-голямата награда за литература на каталунски - приза „Сан Жорди”, и е определена от критиците като един от петте най-добри испански романа за годината. А през следващата 2007 г. „Невидимия град” е сред десетте номинирани за авторитетната френска литературна награда „Медичи” за най-добър чуждестранен роман. Световен бестселър, преведен на 25 езика в Европа и Азия.

"Емили Розалес е един от най-ярките и обещаващи гласове в съвременната испанска литература, а „Невидимия град” е примамлив коктейл от интриги, изкуство и тайната история на Европа, претворени в един литературен трилър."
Карлос Руис Сафон