Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

Краткият чуден живот на Оскар Уао

Тази книга е налична в читАлнЯта.
2012
Жанет 45
Повече информация

„Краткият чуден живот на Оскар Уао” е удивителен и не твърде кратък роман, който би могъл да се опише като "Марио Варгас Льоса среща „Стар Трек”" или "Дейвид Фостър Уолъс среща Кани Уест". Остроумен, нахакан и наблюдателен роман, който се разгръща от комичен портрет на доминикански смотаняк второ поколение в мъчително разсъждение върху публичната и частната история и фамилното бреме. Необикновено вибрираща, заредена с адреналин проза, която не се бои да забърка няколко десетилетия от историята и с еднаква лекота говори за Толкин и Трухильо, за аниме филмчета и древни доминикански магии, за студентски секс и тайни полицейски проверки.”

Мичико Какутани, New York Times

„Романът на Диас притежава необуздан дух, който му придава мащаб. „Краткият чуден живот на Оскар Уао” съдържа непокорно множество стилове и жанрове. Порастването на Оскар се оказва най-тънкият слой, мелодрамата на съзряването, опъната върху фамилната, имигрантска хроника носи белезите на магическия реализъм, пънк рок феминизма, хип-хоп мачизма, след-постмодерната пиротехника и достатъчно мултикултурализъм, че да запълни един университетски курс.

А. О. Скот, New York Times Review of Books

„Джуно Диас създава език и темпо, каквито не съм срещал преди, изпълнен с испански просторечия, уличен сленг, терминология от компютърните игри. Смеската работи, дори да не знаете кога се казва hola и кога adios и никога да не сте играли видео-игри.
Пичът може да пише. Това е една от най-оригиналните книги, които са ми попадали от доста време насам.”

Читателски отзив в Amazon.com

"Оскар Уао (испанското произношение на Оскар Уайлд) е дебел, грозен нърд, който никога не е бил целуван. В живота му има само един наистина близък до него човек, сестра му Лола, и две големи любови: към Жанра! и жените. Нетипичен доминиканец по отношение на първото и абсолютен що се отнася до второто. Само дето жените и в реалния свят са достъпни колкото Дъщерята на Големия учен от историите от Златния век. Когато мисли за тях, Оскар не може да го прави без помощта на имагинерните светове, в които липсата му на опит в реалния живот е заменена от приключения и страсти на фона на разрушени от апокалипсис пейзажи. Истинският Оскар се влюбва от жена в жена, пътувайки из този космос като герой на приключенска спейс опера от планета на планета. Този от фантазиите няма такива проблеми: винаги се появява навреме, за да Я спаси и Тя да се влюби в него.