Заглавия Автори Жанрове Нови заглавия

По пътя

Тази книга е налична в читАлнЯта.
1983
Повече информация

Книгата „По пътя“ е динамитна смес от абсолютна свобода; бохемство; автостопаджийство; превозни средства - автобуси, леки коли, камиони, шофьори, пътувания по цяла Америка, че и Мексико; красавици - блондинки, брюнетки, англосаксонки, мексиканки, сервитьорки, проститутки; много пиене - бира, уиски; много сладолед... В тази автобиографична книга проследяваме как авторът й (под образа на Сал) се скита като волна птица по Щатите и Мексико - среща се и се разделя с приятели, запознава се с безпризорни, влюбва се и т.н. Безкрайните пътешествия на автостоп и с каквото дойде по целите Щати - мисктура от невероятно количество хора, случки и места - са разказани много привлекателно. Тук той подробно описва и приятелите, любовниците и състопаджиите си. Те не подозирали, че Джак е запомнил и най-малките детайли на поведението им, за да ги изобрази в романа си.
Според легендата Керуак написал романа за три седмици - печатен маратон, подкрепен от щедри порции кафе. Той сътворил книгата на рулон вестникарска хартия с дължина 120 фута (около 37 метра). Но след това редакторите на ортодоксалното издателство Viking фризирали бунтарския ръкопис.
Още когато е публикувана, книгата се превръща в хит, а авторът й - в знаменитост. По спомените на очевидци "Жените искат да спят с него, а мъжете - да го набият". Книгата става душата на битническото движение и е едно от определящите произведения на двадести век. Оттогава е преведена на много езици.
През май 2001г. оригиналният ръкопис (120-футовия вестникарски рулон) е продаден за малко повече от 2,4 милиона долара. Така са счупени предишните рекорди за сума, платена за литературен ръкопис.

Други издания:
-По пътя
-По пътя
-По пътя